Енергийният експерт Димитър Иванов от Движение за енергийна независимост в интервю

...
Енергийният експерт Димитър Иванов от Движение за енергийна независимост в интервю
Коментари Харесай

Димитър Иванов за ДЕБАТИ: Темата за дерогацията за руския петрол е геополитически въпрос

Енергийният специалист Димитър Иванов от Движение за енергийна самостоятелност в изявление за ДЕБАТИ.БГ.

Г-н Иванов, тематиката с дерогацията и „ Лукойл “ още веднъж е в дневния ред у нас след разкритията за заобикаляне на глобите. Превръща ли се тази тематика в такава за вътрешнопоитическа приложимост?

Това явно не е тематика за вътрешнополитическа приложимост, тъй като става дума за глобите за съветския петрол и надлежно на дейностите, които се правят на територията на Европейски Съюз. Така че тематиката за дерогацията беше повдигната преди месец-два, при започване на предизборната акция и трактовката „ вътрешнополитически спор “ не е съответна.

Всеки сигнал, който дава информация за държанието, което се прави на територията на България, се преглежда деликатно. Доколкото проследявам осведомителния поток, Европейска комисия също преглежда тези сигнали, тъй че въпросът не е вътрешнополитически.

Въпросът със глобите против Русия мисля, че е блоков въпрос – и на Европейски Съюз, и на НАТО.

В този смисъл очаквате ли, откакто стана ясно, че Европейска комисия са подхванали стъпки по този въпрос, тази дерогация да отпадне?

Не мога да предвиждам дейностите на Европейската комисия, само че по този начин или другояче, въпросът е геополитически и военно-стратегически. Знаете, че той не е въпрос на някакви търговски взаимоотношения, тъй че, най-разумното в тази ситуация е да изчакаме да забележим какво ще покажат формалните резултати от следствията – какво е правила компанията, какво страната е пропуснала.

Въпросът е доста изострен и не заслужава по никакъв метод да се неглижира с обяснението, че е за вътрешнополитическа приложимост. Това е по-скоро – по какъв начин стоим ние на картата на това противостоене.

В Народното събрание въпреки всичко тематиката беше употребена във вътрешнополитически проект и се повдигна въпросът с това кой носи отговорност, в случай че в действителност са били осъществявани твърдените нарушавания. Основният въпрос тук е, по какъв начин е било допустимо да се заобикалят рестриктивните мерки?

В тази остра геополитическа обстановка – и на Север, и на Юг, при всичките паники, които изпитва светът през последните две години, да приказваме, че някой си затваря очите – явно кой е – контролните държавни органи. Очевидно кой е. Тук не може да бъде упреквана никоя странична мощ, нито външни фактори, нито опозицията.

Тези, които би трябвало да наблюдават за реализация на уговорките на страната, явно са отговорни.

Ако отпадне тази дерогация, тъй като български политици към този момент изявиха предпочитание за това, в случай че Народното събрание го гласоподава другата седмица, това би довело до повишение на цените и евентуално – няма ли да се стигне до недоволството на крайните консуматори, които ще са крайните пострадали?

Как можем да гледаме в тази обстановка реакцията на потребителите? Ние или имаме съществени задължения, които следва да съблюдаваме прецизно, или имаме някакви наши съображения от социално-икономически темперамент.

Най-простата икономическа сметка е, че в случай че ние използваме котировките на „ Брент “, които са по-високи от котировките на съветския петрол, това най-вероятно ще докара до повишение на цените.

Но в случай че са нарушавани наказания, само че в случай че компанията е задължена с големи средства – приказваме за стотици милиони, милиарди, то държавното управление има доста принадлежности да поправя тези неща, в случай че успее да си свърши работата.

Аз не виждам това държавно управление да може да си прави дейно работата. Това е за жалост моят извод, от това, което виждам половин година като негови дейности и като настройки.

Ако си спомняме, тази дерогация, тя не е от в този момент, тя е от предходната година, още от предишното държавно управление по гледище на Асен Василев беше реализирана. Това не е някакво ново събитие, което се е появило през вчерашния ден или оня ден.

Но в този интервал е имало едно служебно държавно управление, това значи, че контролните органи при разнообразни държавни управления са си затваряли очите…

Тук би трябвало да сме много по-прецизни във вменяването на виновност. Служебните държавни управления работят без парламент.

Както виждате, за премахването на дерогацията би трябвало парламентарно решение.

Служебно държавно управление, което е без парламент, което има и други отговорности, като избори да вземем за пример, да стартира да прави такива съществени стопански дейности, би било парадокс.

Разбирам, че когато нещата са влошени и има доста отрицателни сигнали, всеки търси отговорните отвън себе си. Но дано да бъдем по-прецизни в разбора на това, което се случва в последната година, година и половина.

Първо, всяко държавно управление, което е излъчено от Народното събрание, работи в цялостния си мащаб и употребявайки парламентарното болшинство. Така че тук това ми наподобява по-скоро на търсене под вола теле.

Знаете какъв брой безапелационна беше позицията на държавното управление преди месец-два, когато въпросът беше издигнат. То съобщи, че не може да падне дерогацията в границите на месец. Трябва да бъде след година. Но при тези нови условия, които се появиха от през вчерашния ден, го сложиха в доста комплицирана обстановка, откакто е направило претенцията да забавим дерогацията по социално-икономически аргументи, по какъв начин си е гледало работата то какво е правила компанията? Това е главният въпрос. И тук дебатът би трябвало да бъде много акуратен, тъй като всеки гледа да се оправдава. Нали знаете кой най-често вика: „ Дръжте крадеца “?

Има контролни органи, които би трябвало да наблюдават за спазването на правилата…

Като има контролни органи, не трябваше да има отчети от неправителствения бранш.

Нещо не работи, доста съществено освен това. Защото външнополитическият резултат може да бъде доста неподходящ. Именно в изискванията, в които ние се борим за задълбочаване на интеграцията ни в Шенген и еврозоната, се оказваме пробити в един много сензитивен бранш.

Ясно е, че ние не знаем какъв брой време ще отнеме работата на Европейска комисия по този въпрос. Делян Добрев през днешния ден съобщи, че ще внесе искане за събаряне на дерогацията. Смятате ли, че е реалистично при внасянето на едно такова предложение дерогацията да бъде свалена незабавно?

Хубаво е този въпрос да зададе към Делян Добрев. Той, до колкото ми е известно, е част от болшинството, нали? Отговорността е на болшинството. Парламентарното болшинство носи цялата отговорност дружно с предаваното от него държавно управление.

Нека по този начин да ви задам въпроса – би трябвало ли да падне незабавно дерогацията?

Трябва да се направи доста обстоен и първокласен разбор на външнополитическия и стратегически резултат по вземането на това решение, а освен да се проучват нещата единствено през призмата дали горивата ще нарастнат с х %.

В момента анализът на политическото държание на държавното управление и на парламентарното болшинство носи доста по-голям геополитически и стратегически темперамент.

Това е моят явен отговор – да се крием зад 5-10-15 % нарастване на горивата и да проваляме неща, които имат неведнъж по-голямо измерение, меко казано би било закононарушение.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР